Overslaan en naar de inhoud gaan

Wengersteeg 2 Wengerman / de Wenge

Broodtekst

De naam ‘wenge’ heeft te maken met de locatie. De grond ligt bij de brug over de Berkel en heeft de bolvorm van een wang. Vroeger heette de boerderij in de volksmond De Wenge

Wengersteeg 2

Wengerman behoorde vroeger tot de grotere boeren. De meeste grond lag om de boerderij. Het behoorde destijds aan de familie van Heeckeren (De Heest) en tot 1989 aan Van Voorst van Beesd.

Gaan we ver terug in de tijd, dan komen we in het jaar 1685. In Lochem trouwt in dat jaar Hilbrandt Bartholts Blanckvoort “wonende op de Wenghe in Langen” met Geertien Groot Hoonte, afkomstig uit Neede.

Begin 1800 woont Berent Stegeman (geb. 1762, Ruurlo) op Wengerman, met zijn vrouw Aaltjen Groote Haar. Zijn opvolger is zijn zoon, de in 1801 in Ruurlo geboren Gerrit Jan Stegeman. Hij trouwt in 1827 met Willemina Bentelman en is hier landbouwer.  Een nichtje van Willemina, Hendrika Bentelman, trouwt in 1851 met Hendrik Jan Neerlaar (geb. 1812, Neerlaar in Zwiep). Ze krijgen drie dochters.

Wengersteeg 2 gevelsteen

Hij is de volgende landbouwer op Wengerman. Anneken, hun oudste dochter, trouwt in 1876 met Hendrik Jan Lubberdink (geb. 1846, Borculo). In 1908 trouwt hun zoon Gerrit Jan Lubberdink (geb. 1883) met Janna Lammerdina Keurhorst uit Nettelhorst. Ze trouwen er bij in. Als in 1912 zijn vrouw overlijdt, hertrouwt Gerrit Jan in 1913 met Aaltjen Hunteler. Hij trekt bij haar in op Schekman in Ampsen. Jan Harmen Oltvoort, geboren op Top in Barchem en in 1907 getrouwd met Gerrit Jan Lubberdinks zus Harmina, komt vanuit Nettelhorst op Wengerman. Jan Harmen Oltvoort komt van Onijs in Zwiep. Hij en zijn vrouw zijn allebei in 1881 geboren. Het huwelijk wordt gezegend met vijf kinderen. Johanna Frederika, de jongste dochter, blijft op de boerderij. Zij trouwt in 1949 met Hendrik Jan Haijtink van Schoppert (geb. 1922, Zwiep). Hij vertrekt na zijn pensioen, in 1989, naar Barchem. De boerderij komt in handen van de uit Borculo afkomstige familie H. H. Nijhof.

 

Buurtschap
Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern
Straat