Overslaan en naar de inhoud gaan

Somerset Monument

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Somerset monumentSomerset monumentSomerset monumentNu
Het oorlogsmonument Somerset staat aan een zandweggetje met de naam Somerset, net buiten de bebouwde kom van Lochem. De manshoge gedenksteen is gemaakt van Fins graniet. Het is op 1 april 1988 onthuld door de Gelderse Commissaris der Koningin  De Bruyne. Het monument herinnert aan elf Britse militairen die in april 1945 omkwamen bij de bevrijding van Lochem.
Op de voorzijde van het monument is het insigne aangebracht van de ‘Golden Wyvern of the 43rd Wessex Infantry Division’ waartoe het 4th Somerset Light Infantry behoorde. 

De tekst op de steen luidt: ’43rd WESSEX DIVISION’.

De tekst op het voetstuk luidt:

‘ALL THE WAY FROM NORMANDY’

‘4th. Bn. The Somerset Light Infantry (P.A.)
4th. Bn. The Wiltshire Regiment
The Sherwood Rangers
The 4th. / 7th. Dragoon Guards
BEVRIJDERS VAN LOCHEM
1-2 april 1945′.

Leerlingen van het Staring College zijn verantwoordelijk voor de verzorging van de gedenkplek.

 

Toen
Na de invasie van juni 1944 waren Britse, Amerikaanse en Canadese troepen onderweg via Frankrijk en België om ook Nederland te bevrijden van de Duitsers. Eind maart 1945 bereikten Britse troepen  vanuit het zuidoosten de stad Lochem. Het was de 43e Wessex Divisie, bestaande uit de 4e Somerset Light Infantry, het 4e Wiltshire Regiment, de Sherwood Rangers en de 4e en 7e Dragoon Guards.

Op de Langense Enk stuitten ze op Duitse troepen die zich daar hadden verschanst. De verdedigingslinie, die liep van kasteel De Cloese aan de Berkel tot aan de watertoren op de Paasberg, bestond uit éénmansgaten, loopgraven en de natuurlijke dekking van de verhoogde trambaan. Van diverse kanten probeerden de eenheden van de Britten op te rukken. Zondag 1 april werd er hevig gevochten. Er vielen doden aan beide kanten en een aantal boerderijen ging in vlammen op. Na een strijd van een dag en een nacht werd Lochem op de ochtend van 2 april bevrijd. Canadezen vervingen daarna de uitgeputte Britten. Veel soldaten waren namelijk al 72 uur in touw geweest en hadden 48 uur niet gegeten. De militairen die waren gesneuveld, werden afgedekt met regencapes. De volgende ochtend werden ze in tijdelijke graven gelegd nabij het eikenbosje bij de grote kastanje op de Enk. De 11 omgekomen mannen zijn later opnieuw begraven op de begraafplaats in Barchem. Precies 43 jaar na de gevechten bij Lochem kregen ze een herinneringsplek: Het Monument Somerset.

Auteur
Plaats of kern