Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaquette Joodse Synagoge

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Namen Synagoge LochemNamen Synagoge LochemPlaquette Synagoge LochemSynagoge LochemNu
Om deze plaquettes te bekijken gaan we naar de Westerwal 6 in Lochem. Daar staat de synagoge, met aan de buitengevel de drie bedoelde plaquettes. Ze herinneren aan de Joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.
De middelste gedenkplaat is vervaardigd van brons en heeft als opschrift:


1940-1945
DE VIJAND HIELD ONS STEEDS IN HET OOG.
WE WAAGDEN ONS NIET MEER OP STRAAT.
HET EINDE WAS NABIJ,
ONZE DAGEN WAREN GETELD...

 

Deze gedenkplaat wordt geflankeerd door twee stenen plaquettes. Hierin staan de 81 namen gegraveerd van de Joodse Lochemers die de oorlog niet overleefden. Het monument is onthuld in 1983.

 

Toen

Voor Lochemse Joden was 8 oktober 1941 een zwarte dag. Een deel van de geloofsgemeenschap werd toen namelijk opgepakt en afgevoerd door de Sicherheitspolizei. In de loop van de oorlog ondergingen steeds meer Joden het zelfde lot. Hun aantal liep op tot 118. Velen vonden de dood in één van de Duitse kampen. Slechts 18 Lochemse Joden keerden terug in hun woonplaats. Dit leidde in 1947 tot de opheffing van de Joodse gemeente Lochem. Enkele jaren later ontfermde de burgerlijke gemeente Lochem zich over de synagoge.

Momenteel dient het gebouw als herdenkingscentrum. Dat is voor een groot deel te danken aan de Stichting ter Nagedachtenis aan de Joodse Medeburgers in Lochem. Deze organisatie werd opgericht in 1983 en zorgde voor plaatsing van de drie plaquettes naast de ingang van de synagoge.

Tijdens de dodenherdenking op 4 mei worden jaarlijks alle 81 namen opgelezen.

Auteur
Plaats of kern