Overslaan en naar de inhoud gaan

Papenslagweg 3, Broekman

Broodtekst

Albert ten Have van Hietbrink op Klein Dochteren was in 1906 getrouwd met Janna Haitink van Hagenbrummel op de Armhoede en liet in 1912 boerderij Broekman op het Reurslag bouwen.

Broekman 1950
De boerderij stond aan een zandweg aan het uiterste eind van de Armhoede. De gronden langs de Bolksbeek waren drassig; misschien kwam daar de naam Broekman vandaan.

Albert en Janna kregen een groot gezin. Twee kinderen bleven op de Armhoede. Dochter Anna trouwde in bij Hendrik Jan Bosch op de Grevenslag en zoon Hendrik Jan nam in 1951 het bedrijf Broekman over, samen met Gerritje Stegeman uit Ruurlo.

Gevel Broekman

In 1972 overleed deze Hendrik Jan. Zoon Albert voelde weinig voor een boerenbestaan, dochter Joke was het huis al uit en zoon Gerrit was nog te jong om het bedrijf voort te zetten. Gerritje kon weinig anders dan Broekman verkopen. Daarmee kwam in 1975 ook een eind aan het boerenbedrijf. De familie van Klaveren die Broekman had overgenomen maakte en verfde er onder meer tapijten.

Het jonge gezin van Hendrik Wittenberg en Ria Jeronimus kwam omstreeks 1980 op Broekman wonen met zoon Frans en dochter Lies. Voor Ria was de Armhoede bekend terrein: haar grootouders hadden jarenlang gewoond op Wachtpost 13, het spoorhuis aan de Hagendijk 2.

Tot 2018 woonden de Wittenbergs op Broekman. Ze werkten in moesland en bloementuin. Als "Tuinvrouwtje" schreef Ria columns in het verenigingsblad van Lochem Groei. Maar haar grote passie was schilderen.

Inmiddels bieden Aarnout van Gilst en Margriet van de Kamp uit Leiden op Broekman met ‘Welkom Thuis, Business Retraites” mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling voor leidinggevenden.

Welkom Thuis

Bewoners van Broekman:

 • Albert ten Have (1881 – 1951) & Janna Haitink (1886 – 1964)

  • o.a Hendrik Jan, Anna

 • Hendrik Jan ten Have (1909 – 1972) & Gerritje Stegeman (1920 – 2006)

  • Johanna Alberdina, Albert Bernhard, Gerrit Jan

 • J.G. Van Klaveren

 • Hendrik Jan Wittenberg (1943) & Maria Wilhelmina Jeronimus (1946)

  • Frans Willem, Lies

 • Aarnout van Gilst & Margriet van de Kamp

Auteur
Buurtschap
Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern
Straat