Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorlogsmonument Laren

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Nu
Het oorlogsmonument in Laren is te vinden nabij de kerk en het Indiëmonument. Het is een zuil van gemetselde baksteen, onderbroken door wit natuurstenen banden en bekroond door een wit natuurstenen gedenksteen. Deze gedenksteen wordt bekroond door een bronzen schaal waaruit gestyleerd weergegeven vlammen oprijzen. Het monument is onthuld in mei 1950. In 2012 is door vandalisme schade toegebracht aan het monument. In 2015 gebeurde dat nogmaals, waarbij ook de koperen schaal en koperen vlam zijn ontvreemd. In 2016 is het monument volledig hersteld.
Op de gedenksteen staat een tekst.

 

‘1940-1945
AAN HEN DIE VIELEN’

vervolgens de namen van de omgekomen Larenaren

‘EN HET LICHT
SCHIJNT IN DE
DUISTERNIS JOH. 1 5′.

 

Toen
Met dit monument worden veertien Larenaren herdacht die door oorlogsgeweld om het leven kwamen: W.H.E. v.d. Borgh v. Verwolde, L.M. van den Brink, G.C. Eggink, G. Harmsen-Stegink, H.J. Hietbrink, B.G. Koeslag-Meijlink, H.J. Koeslag, A. Kuiper, H.G. Kuiper, D. Lensink, H.J. Loman, J. Meijer, G.W. Vreeman en H. Wesseldijk.

 

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Laren (gemeente Lochem) herinnert aan de inwoners van Laren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Oprichting en onthulling

Het monument is ontworpen door Pieter Starreveld (Koog aan de Zaan, 5 mei-18 april 1989) en onthuld bij de vijfde herdenking en viering van oorlog en bevrijding herdenking in mei 1950.

 

Auteur
Plaats of kern