Overslaan en naar de inhoud gaan

Monument onderduikadres boerderij Koeslag

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Op de plaats waar de Koeslag heeft gestaan

Op de plaats waar boerderij De Koeslag heeft gestaan

Koeslag nu

Nu

Dit monument herinnert aan de locatie van de boerderij van de familie Koeslag. In oorlogstijd verbleven hier veel onderduikers. Het herinneringsschild is hier geplaatst in mei 2023.

Toen

In februari 1943 begon de familie met het onderbrengen van onderduikers. In en om boerderij Koeslag had men schuilplaatsen gemaakt in sloten, op de hooizolder, in het bos en deze werden steeds voller. Vaak zaten wel 25 personen aan tafel of werd het eten naar de schuilplaatsen gebracht.
Begin 1944 begon men zich te specialiseren in het onderbrengen van neergehaalde piloten en hun bemanningsleden. Zij werden binnengebracht vanuit een groot deel van Nederland en werden voorzien van burgerkleding en papieren. In Zutphen werden zij op de trein gezet en begeleid naar Nijmegen. Daar werden ze overgenomen door het plaatselijke verzet. Zij zorgden ervoor dat ze via Echt-Roermond verder konden en vervolgens via België en Frankrijk uit het bezette gebied verdwenen. Ten minste 60 vliegeniers zijn op deze manier teruggebracht.

Tijdens de bevrijding op 5 april 1945 brandde de boerderij volledig af. In 1948 is de boerderij herbouwd.

Auteur
Maker
Plaats of kern