Overslaan en naar de inhoud gaan

Middenweg 1/1a, De Rijp

Broodtekst

Boerderij 'de Rijp' was een van de drie boerderijen die opgericht werden op grond van burgemeester Haitsma Mulier van Lochem. Dit stuk zandgrond met hei erop was tot dan toe nog steeds eigendom van de gemeente, maar als gemeenschappelijke weidegrond was het niet meer nodig.

de rijp nu

De boerderij werd in 1885 gepacht door Egbert Hesselink (1857 – 1948) en zijn vrouw Tonia Greve (1858 – 1943). Hun enige dochter Mientjen (1886 – 1967) trouwde met Garrit Jan Hietbrink en zij trokken bij in op de boerderij. Garrit Jan kwam van de boerderij Molenkamp uit Dochteren, waar hij op 9-jarige leeftijd zijn beide ouders had verloren . Hij, zijn tweelingbroer en zussen waren grootgebracht door pleeggezinnen.

Garrit Jan en Mientjen kregen vijf kinderen (Tonia, Egbert Jan, Riek, Jo en Jan) van wie Egbert Jan al na twee maanden overleed. De kinderen groeiden op en na de lagere school in Nettelhorst gingen ze aan het werk en trouwden. Jongste zoon Jan bleef thuis en boerde met zijn vader verder. 

De Rijp voor de oorlog
De Rijp voor de oorlog
Garrit Jan Hietbrink en Mientjen Hesselink
Garrit Jan Hietbrink en Mientjen Hesselink

Tijdens de oorlog moest Jan met paard en wagen voor de Duitsers rijden en aan het eind van de oorlog werd het huis in brand geschoten door de Engelsen die al op de Goorseweg waren, terwijl de Duitsers nog aan deze kant waren. Het paard en de hond en de meeste meubels zijn gered maar de koeien zijn omgekomen. De N.S.B.-ers moesten die later ruimen. De familie kreeg bij de buren onderdak en later werd er een noodwoning gezet waar ze 5 jaar in hebben gewoond. In 1950 is de huidige boerderij gebouwd en hadden ze weer een eigen huis.

 Ali Hofstee en Jan Hietbrink
 Ali Hofstee en Jan Hietbrink

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden ook Jans zus Jo en haar man Gerrit Spiegelenberg op de Rijp; de laatste was er in feite ondergedoken. Zij bleven er nog tot 1953 en kregen er drie van hun vier kinderen. Jan Hietbrink trouwde in 1952 met Dirkje Aaltje (Ali) Hofstee uit Zwiep. Tot in de zestiger jaren hadden ze melkkoeien. Daarna is Jan als chauffeur gaan rijden voor een wasserij uit Neede. En Ali richtte zich helemaal op de kalvermesterij. Daarvoor werden zelfs twee nieuwe kalverschuren gebouwd. Zij richtten het achterhuis in als eenvoudige vakantiewoning. Een aantal jaren hebben daar gezinnen gewoond in afwachting van een huis in Lochem.

In 1987 kwam hun enige dochter Gera van school af en betrok dat achterhuis. Niet lang daarna (1989) overleed Jan Hietbrink aan een hartaanval. Na een ingrijpende verbouwing was het achterhuis rijp voor een nieuw gezin: in 1992 trouwde Gera met Herbert Langeler uit Ampsen. In 2000 kwamen Herberts ouders Jan en Gerda Langeler in het achterhuis van de Rijp te wonen, terwijl Gera en Herbert vertrokken naar zijn ouderlijke boerderij. Ali Hietbrink – Hofstee bleef tot 2018 wonen in het voorhuis.

Auteur
Buurtschap
Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern
Straat