Overslaan en naar de inhoud gaan

Markt 7

Broodtekst

Net als Markt 6 was ook het grote huis Markt 7/8 een burgemeesterswoning: in de tweede helft van de 18e eeuw wonen daar burgemeester Hendrik Jan Raedt en zijn vrouw Ida van Oldenbarnevelt.

Prent Markt
Op een detail van een schilderij door Peter Visser is het meest rechtse pand Markt 7

Na hun overlijden komt het in handen van hun zoon, eveneens een Hendrik Jan Raedt en diens vrouw Elizabeth Antonia Brass.

Uit hun boedel koopt dichter Antoni Christiaan Winand Staring van de Wildenborch het in 1839 voor zijn zoon Winand Carel Hugo en diens vrouw Catharina Arnoldina Christina van Löben Sels.

Nadat de Starings in 1846 zijn vertrokken naar de Boekhorst betrekken notaris Jean Laurens Joseph Marin en zijn vrouw Frederika Christina Louisa Waardenburg het pand en krijgen er  vier kinderen. In 1874 vertrekt de weduwe Marin naar Arnhem.

In 1876 wordt het pand een school voor Meer Uitgebreid Lager Onderwijs MULO voor jongens. Eerste hoofdonderwijzer is Philippus Bello, die boven de school woont. Dat geldt ook  voor zijn opvolgers Albertus Louis Bartelds en Maurits Hugo Schut. Wat begon als 'Bello-school' blijft tot 1910 als ‘Schutschole’ bestaan.

Schutschole

In 1915 wordt op deze plaats een geheel nieuw postkantoor gebouwd, ontworpen in de voor die tijd bekende postkantorenstijl door rijksbouwmeester Cornelis Hendrik Peters. Ook de directeuren Post en Telegraaf wonen erboven. Als eerste is dat Jacob Strijkel, directeur van 1915 tot 1916.

Postkantoor

Tot 2003 blijft het gebouw als postkantoor in gebruik. Met kleine aanpassingen, zoals de verplaatsing van de ingang via het bijgebouwtje aan de rechterkant.

Lange tijd staat het gebouw vervolgens leeg en wordt het hooguit gebruikt voor bijeenkomsten, happenings of stuntverkopen. Boekhandel Lovink vindt er een tijdelijk onderkomen omdat de eigen winkel verstevigd moet worden als gevolg van werkzaamheden ernaast. En Jitka Vrijman gebruikt het pand als springplank voor haar winkel ‘Tante Pos’.

Achter de monumentale gevel houden anno 2023 de huisartsen Izci, Meijer en Tiemessen en van den Goor (elk hun eigen) dokterspraktijk.

NB: Bovenstaande tekst is uit allerlei bronnen samengesteld en kan hiaten en onjuistheden bevatten. Graag krijgen wij op- en aanmerkingen, aanvullingen en verbeteringen door via website@hglochem.nl