Overslaan en naar de inhoud gaan

Markt 24

Broodtekst

Het ‘Klepperhuuske’ op markt 24 is zijn bestaan begonnen als bijkeuken, behorend bij het naastgelegen huis van Broekmaat op Markt 23.

Klepperhuuske 1
Wanneer in 1893 de bezittingen van Broekmaat in de verkoop gaan besluit de gemeenteraad dit bijgebouw te verbouwen tot brandspuitenhuis en nachtwachtlokaal. De gevel wordt vernieuwd. Uit die tijd stamt waarschijnlijk de foto met dubbel-openslaande toegangsdeur.

Klepperhuuske 2

In die tijd zal ook de naam "Klepperhuuske" zijn ontstaan, ontleend aan de nachtwacht, ook wel klepperman genoemd, die 's nachts regelmatig zijn klepper liet horen bij zijn rondgang door de stad. In 1905 krijgt de brandspuit een ander onderkomen en wordt het Klepperhuuske helemaal ‘politie-wacht’, inclusief cellen voor arrestanten. Tijdens WOII gebruiken de Duitse bezetters deze cellen voor hun arrestanten.

In 1949 wordt het pand verhuurd aan de kruidenier Hillebrants. Uit die tijd zal de foto stammen met reclame van Koudijs veevoeders en met een Chevrolet (uit Zuid Holland) van jaargang 1947.

Klepperhuuske 3

Hillebrants verhuurt ook een gedeelte onder aan de firma Dullaert, namelijk twee ruimten van ongeveer 3 bij 3 meter, de voormalige arrestanten-cellen.

Klepperhuuske 4

Ook dient het gebouwtje als opslagruimte voor de Technische Diensten van de gemeente, totdat het in 1972 met de aangrenzende panden geschikt wordt gemaakt ten behoeve van de gemeentelijke secretarie en hier de afdeling Onderwijs- en Personeelszaken wordt ondergebracht.

Klepperhuuske 5

Na de ingebruikneming van het nieuwe gemeentehuis staat het Klepperhuuske enige tijd leeg, totdat het in 1985 ingericht wordt als V.V.V. kantoor. Maar ook dat is van tijdelijke aard. In de 21e eeuw wordt het een winkelpand met eerst TokoLoco en vanaf 2020 natuurdrogist de Klaproos.

Klepperhuuske 6

Klepperhuuske 7

Auteur
Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern
Straat