Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote Drijfweg 12, Graft

Broodtekst

Graft is in 1883 gebouwd door de toenmalige burgemeester van Lochem, Haitsma Mulier.

Graft
Hij is grootgrondbezitter en noemt het erf naar de gemeente Graft in Noord-Holland, waar hij eerder burgemeester is geweest. Zo sticht en vernoemt hij ook de erven De Rijp en Lochem.

De eerste bewoners van Graft zijn Jan Hendrik Wissink uit Markelo en Hendrike Geukes uit Lochem die in 1892 trouwen en drie kinderen krijgen, van wie Gerrit Jan Wissink met Aleida Nijenhuis het bedrijf voortzet. Zij krijgen twee kinderen: Hendrika Johanna en Gerrit.

Vader Gerrit Jan overlijdt al als hij 46 jaar is en dochter Hendrika Johanna (Dika) trouwt met Hendrik Adolf (Hendrik) Schutte. Officieel in mei 1946, maar pas in mei 1951 kunnen ze hun uitgestelde huwelijksfeest vieren bij “De Industrie” in Lochem. In 1954 kan de boerderij worden gekocht.

Een grote verandering in de bedrijfsvoering is de aanschaf van de melkmachine en de komst van de ligboxenstal in 1979. Daardoor kan er met minder volk meer arbeid worden verricht. De Bedrijfsvoorlichtingsdienst, de Streekverbetering en zeker ook de voorlichters van de veevoederindustrie hebben er ook toe bijgedragen dat er een flinke kippenschuur en een varkensschuur bij komen met een groot aantal dieren.

Dika
Dika Schutte – Wissink met jongvee

Na het overlijden van zijn ouders blijft zoon Gerrit vanaf 2010 alleen op de boerderij en zorgt voor een andere manier van boeren: de kippen en de varkens verdwenen, net als de melkkoeien. Alleen zo'n 40 stuks hoogwaardig exportvee is gebleven. ‘Die hoeven immers niet gemolken te worden’.

Hoofdbewoners van Graft:

  • Jan Hendrik Wissink (1861-1935) & Hendrike Geukes (1870- )

    • Jenneken, Johanna Hendrika, Gerrit Jan

  • Gerrit Jan Wissink (1898 – 1945) & Aleida Nijenhuis (1897 – 1946)

    • Hendrika, Gerrit

  • Hendrika Wissink (1926-2010) & Hendrik Adolf Schutte (1920 – 2000)

    • Diny, Riekie, Herman, Gerrit

  • Gerrit Schutte ( ..)

Auteur
Buurtschap
Familie
Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern