Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezicht op Lochem vanaf de Enk

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

In het notariskantoor van mr. Siebelink in Lochem hangt een fraai schilderij aan de wand. Het is een gezicht op Lochem, geschilderd vanaf de Enk. Het schilderij is gesigneerd, Anton Smeerdijk. Een jaartal wordt niet vermeld.

Anton Smeerdijk werd geboren in 1885 in ’s Graveland en overleed op 79 jarige leeftijd in Roermond. Hij behoorde tot een groep die aan het einde van de 19e eeuw werd aangeduid als de Kortenhoefse school. Het schilderachtige dorp Kortenhoef met haar fraaie polderlandschap, waar Smeerdijk werkzaam was, werd destijds door een aantal schilders van de Haagse School ontdekt.

Anton Smeerdijk schilderde en tekende vrnl. tussen de Vecht en het Gooi, in de oostflank van het Groene Hart. De onderwerpen waren veelal dorpsgezichten; figuren; kerkinterieurs; landschappen; portretten en stillevens.

Van hem is bekend dat hij buiten Kortenhoef slechts in Den Haag, Amsterdam en Rolde verbleef. Ook zijn er een aantal landschapschilderijen langs de (Neder)Rijn in Arnhem en Rhenen van hem bekend. Een schilderij van Anton Smeerdijk van Lochem is daarom zeer opmerkelijk. Waarom hij in Lochem verbleef is niet bekend, maar het stadsgezicht op Lochem moet hem hebben aangesproken.

De naam Smeerdijk komt in Nederland vooral voor in de huidige gemeente Wijde Meren en eveneens in en om Lochem. Het zou daarom kunnen zijn dat Smeerdijk familie heeft gehad in Lochem en tijdens een bezoek Lochem vanaf de Enk heeft geschilderd.

Plaats of kern
Straat