Overslaan en naar de inhoud gaan

Enkweg 3, Ligtenberg / Velderman

Broodtekst

Op deze plaats stond ooit de boerderij Ligtenberg.

Toen deze tussen 1860 en 1862 werd afgebroken, heeft Evert Velderman vlak ernaast een nieuwe boerderij gebouwd. Deze wordt Velderman genoemd.

Ligtenberg  Velderman

Halverwege de 17de eeuw, in 1649, woont in de oude boerderij Henrijck Lichtenberch. Hij geeft zijn naam aan de boerderij.

In 1732 trouwt Jan Peters Bosman (geb. 1708, Eefde) met Berentjen Hellinger (geb. 1710, Vorden). Als Jan Peters zich vestigt op Ligtenberg, gebruikt hij de boerderijnaam als achternaam. Zo wordt hij Jan Ligtenberg genoemd in de akte in het Oud Rechtelijk Archief van het Scholtambt in Lochem.

De weg waaraan erve Ligtenberg lag, heette vroeger de Ligtenbergsdijk. In het veldnamenboek wordt een gebied vlakbij Schoolders (Woodbrookersweg) het Ligtenbargsveld genoemd.

Peter Ligtenberg, een nazaat van Jan (geb. 1802), was gehuwd met Derksken Lenselink (geb. 1819, Smeenk/Zwiep). In 1860 vertrekken ze met hun drie kinderen naar Markelo.

In 1861 komt op dit huisnummer Gerrit Jan Klein Brinke (geb. 1810, Ruurlo) met zijn vrouw Hendrika Top en vijf kinderen van Schoneveld naar hier. Zij vertrekken al gauw naar de nieuwe boerderij, Barchem N 55, Schoneveldsdijk 32, Klein Brinke genoemd.

Op de nieuwe boerderij (gebouwd in 1857), dichtbij de afgebroken boerderij Ligtenberg, nam Evert Velderman (geb. 1802, Egelink/Barchem) zijn intrek, samen met zijn vijf dochters. Evert was weduwnaar van Jenneken Haijtink. Zij kwamen van Klein Egelink. In 1863 trouwt dochter Harmina met Jan Kottelenberg (geb. 1832, Goorman/Zwiep) uit Zwiep. Totdat de bouw van de Gereformeerde kerk De Hoeksteen klaar was, werden hier, op Velderman, de kerkdiensten gehouden. Hun zoon Egbert Jan Kottelenberg (geb. 1870) trouwt in 1914 met Geertruida Dimmendaal uit Bergh. Ze krijgen twee dochters. Als Geertruida in 1930 overlijdt, vertrekt Egbert Jan in 1934 met dochter Hendrika Willemina naar Wijnberg N 45 (Bergh).

Dan komt hier Steven Klein Kranenbarg (geb. 1910, Ruurlo), gehuwd met Johanna Boom uit de Bosheurne. Ze krijgen twee dochters. De jongste dochter, Hendrika Gerdina (Rika), blijft thuis en trouwt in 1967 met Derk Jan Woestenenk uit Borculo. Derk Jan was timmerman én boer. Deze activiteiten zijn nu afgebouwd. Derk Jan en Rika wonen tot op heden in de boerderij.

Het Bakhuis bij Velderman

Bakhuis bij Velderman

Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern
Straat