Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezicht op Laren door Gradus ten Pas 1881

Afbeelding
Gezicht op Laren door Gradus ten Pas 1881
Body

Over de voorstelling:

Laren lijkt slechts te bestaan uit een kerk en een molen, maar dat is schijn. Zoals uit andere schilderijen blijkt zijn ook de herbergen rondom de driesprong in het dorp al aanwezig. Maar schilder ten Pas houdt het hier bij de twee markante bouwwerken aan de rand van het dorp. De kerk is nog vrijwel ongewijzigd en de molen zal wel een machinale maalderij geworden zijn en via landbouwcoöperatie verder gegaan als Welkoop.

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

reacties