Overslaan en naar de inhoud gaan

De Cloese door Christiaan Hein ca 1850

Afbeelding
De Cloese door Christiaan Hein ca 1850
Body

Over de voorstelling:

Kasteel de Cloese is een van de meest geschilderde of op prentbriefkaarten vastgelegde kastelen van Lochem. Het is bewoond door leden van de regionale adellijke families van Keppel, Schimmelpenninck en van Heeckeren, maar misschien nog het meest bekend door bewoner mr. C.J. Sickesz, oprichter en bestuurder van de Nederlandsche Heidemaatschappij en bekleder van tal van publieke functies.

Zie voor meer informatie over het kasteel dit verhaal en over genoemde bewoner dit verhaal op deze website.

Over de schilder.

Christianus Hendricus Hein (1815-1879) werd in Bellingwolde geboren, waar zijn vader dominee was, maar had een duidelijke band met Lochem en omgeving, waar tal van familieleden Hein woonden, zoals de emeritus predikant uit Almen ds. C.A.W. Hein en diens dochter Geertruijd, getrouwd met Lochems burgemeester Thomasson.
Christiaan had geprobeerd de familietraditie te volgen en was begonnen aan een studie theologie, maar doofheid zou het hem onmogelijk maken om predikant te worden. Hij stapte over op de schone kunsten en werd schilder, tekenaar, etser en lithograaf. Hij schilderde vooral landschappen maakt aquarellen van kastelen, waaronder drie Lochemse. Hij woonde lang in Kampen en overleed in Lochem.

reacties