Overslaan en naar de inhoud gaan

Beeldcollectie Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem te zien op erfgoedportal

Ingediend door Wim ter Hart op wo, 03/29/2023 - 12:23

De beeldcollectie van het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem krijgt een vaste plek op de erfgoedportal van het Erfgoedcentrum Zutphen. Nu al zijn duizenden foto’s en tientallen films zichtbaar en dat aantal stijgt hard. Het genootschap bezit een grote collectie afbeeldingen – waaronder circa 17.000 foto’s - en videobeelden van (de geschiedenis van) Lochem, Laren en Barchem. Ga naar de beeldbank en zoek bij organisaties naar het genootschap.

Het Historisch Genootschap wil niet alleen zijn beeldmateriaal goed bewaren en beheren, maar vooral ontsluiten voor het publiek. Het had vrijwel al het materiaal al gedigitaliseerd, maar had geen mogelijkheden om het op een goede manier te presenteren via internet. Door de toename van de hoeveelheid beeldmateriaal was het ook onzeker of het huidige softwarepakket van het genootschap wel voldoende continuïteit kan bieden. Aanschaf van een ander systeem dat deze garantie voor vele jaren wel kan bieden, past niet binnen het budget van het genootschap.

Samenwerking Regionaal Archief Zutphen

Het Regionaal Archief Zutphen (RAZ), een van de erfgoedpartners van het Erfgoedcentrum, heeft wel zo’n systeem. De samenwerking tussen het RAZ en het genootschap bestaat al geruime tijd. Op de erfgoedportal is bijvoorbeeld ook al het tijdschrift ‘Land en Lochem’ van het genootschap voor iedereen te lezen en te doorzoeken. In het depot staan kilometers archief, maar steeds meer is ook gedigitaliseerd. In de beeldbank op Erfgoedcentrumzutphen.nl vind je ook oude ansichtkaarten met veel beeldende informatie, prachtig ingetekende topografische kaarten, foto's en binnenkort dus ook al het beeldmateriaal dat het genootschap heeft. Het beeldmateriaal is daarmee in de toekomst, en nu al voor een deel, via de erfgoedportal te bekijken.

Steeds meer te zien

Stap voor stap wordt de beeldcollectie in de komende tijd omgezet naar het systeem van het RAZ. Dit kost veel tijd; veel handelingen zijn geautomatiseerd, maar het is mensenwerk om ook de foto’s zo goed mogelijk te beschrijven. Dankzij zo’n beschrijving kunnen foto’s nog beter worden gevonden. Zo’n tien vrijwilligers werken hieraan. Inmiddels zijn er al ongeveer tweeduizend foto’s van de collectie overgezet naar het nieuwe systeem. Samen met al het andere beeldmateriaal dat de komende maanden volgt, wordt dit voortaan bewaard en beheerd door het Regionaal Archief Zutphen op www.erfgoedcentrumzutphen.nl. Daar zal het voor iedereen toegankelijk zijn en blijven.

Tekst: Fiona de Heus, journalist en medeeigenaar Zutphens Persbureau.

Binnenkort starten het Erfgoedcentrum Zutphen en het Genootschap Lochem Laren Lochem met een gezamenlijke wekelijkse serie op sociale media waarin foto’s uit deze bijzondere collectie worden uitgelicht.

Foto: Gert ten Broeke met transportfiets voor winkel Joh. ten Broeke aan de Walderstraat 11 in Lochem, rond 1930. (foto HB00971, beeldcollectie Lochem, Laren, Lochem)

datum
Afbeelding