Overslaan en naar de inhoud gaan

Zutphenseweg door Gradus ten Pas ca 1885

Afbeelding
Zutphenseweg door Gradus ten Pas ca 1885
Body

Over de voorstelling:

Het begin van de Zutphenseweg, richting Zutphen. De twee panden links en het pand Sumatra, waarvan rechts nog net een stukje zichtbaar is staan alle drie nog steeds direct na het stoplicht. Zou het paaltje ongeveer midden in het beeld wellicht verwijzen naar de ingang van de begraafplaats die ongeveer op die hoogte ligt, pal naast het huidige Jan Patat? Een molen staat er tegenwoordig niet meer op de Paasberg/Molenbelt.

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

reacties