Overslaan en naar de inhoud gaan

Standerdmolen op de Paasberg door Jacubus Jan Cremer

Afbeelding
Standerdmolen op de Paasberg door Jacubus Jan Cremer
Body

Over de voorstelling:

Op de Molenbeld, of misschien beter op de Paasberg, stonden ooit twee molens. Deze standerdmolen van Pol Jonker  was de oudste.

Zie ook het verhaal over Lochemse stadsmolens op deze site.

Over de schilder:

Jacobus Jan Cremer (1827-1880) stamde uit een welgestelde en kunstzinnige Arnhemse familie en toonde al vroeg talent voor tekenen, voordracht en toneel. Hij leerde schilderen van de Oosterbeekse schilder Frederik H. Hendriks en maakte daarvan aanvankelijk ook zijn beroep. Zijn schilderijen worden door musea gewaardeerd. Ze hangen onder meer in Rijksmuseum, museum Arnhem, Koekkoek-haus en Veluwezoom museum. Minstens evenveel succes had Cremer met de pen: hij was een van de best verkopende schrijvers van de 19e eeuw. Tijdens het schrijven van novellen en boeken heeft hij veel van zijn handschriften verluchtigd met tekeningen.

Na zijn huwelijk met  Johannette Louise Brouerius van Nidek op 15 mei 1852 vestigde hij zich in Loenen aan de Vecht. In 1857 verhuisde hij naar den Haag, waar hij uiteindelijk ook overleed, geëerd met onderscheidingen in de (Luxemburgse) orde van den Eikenkroon en die van de Nederlandse Leeuw.

Maatschappelijke activiteit
Straat

reacties