Overslaan en naar de inhoud gaan

Standerdmolen op de Paasberg door Gradus ten Pas ca 1880

Afbeelding
Standerdmolen op de Paasberg door Gradus ten Pas ca 1880
Body

Over de voorstelling:

Op de Molenbelt stond natuurlijk een molen. En zelfs meer dan één. Al op de oudste plattegronden van Lochem zijn een of meer molens te vinden op de Paasberg. Op gravures uit de 18e eeuw is te zien dat er toen een standerdmolen stond en medio 19e eeuw is daar een bovenkruier bijgekomen. Hoewel in de tijd van Gradus ten Pas beide molens aanwezig waren vond hij het voor zijn beeld blijkbaar beter als er maar één op stond. Hij heeft ongeveer deze zelfde voorstelling eenmaal geschilderd met de standerdmolen en eenmaal met de bovenkruier.

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

reacties