Overslaan en naar de inhoud gaan

Openbare Lagere School I

Afbeelding
Openbare Lagere School I
Body

Wie weet nog wat te vertellen over de Openbare lagere School I aan de Zuiderwal, in het bijzonder over de periode  1949-1955.

Alle informatie en in het bijzonder foto's zijn welkom! Genoemd zijn bijvoorbeeld al de onderwijzers van klas 1 juffrouw Kruizinga, klas 2 juffrouw Onderwater, klas 5 meneer Schuurman en klas 6 en hoofd der school meneer K.Jonker.

Mail uw reacties naar website@hglochem.nl of via onderstaand reactievlak (als u eenmaal een account hebt aangemaakt krijgt u onder elk verhaal of beeld op deze website de mogelijkheid om te reageren te zien).

Hoort bij verhaal

reacties

reacties

Schuttevâer over de situatie rond 1915:

En daar is dan ook de Oude School, van negen tot twaalf en van half twee tot half vier. Daar, bij de stadspomp aan in de Schoolstraat, wacht soms om half vier een moeder haar twee zoontjes op met een goudreinet (..)

Het langwerpige schoolplein, omsloten door het huis van Jan Swaters aan de ene en het brandspuithuisje bij de school aan de andere kant; en aan beide lange kanten enerzijds de diepe tuinen van de Smeestraathuizen (te beginnen met de tuin van de dames Spaan van de drogisterij) en aan de andere zijde de gracht met uitzicht op de kwekerij van Jonassse en, na een wasdag, de met het wasgoed bedekte bleek.(....)

De school. De klasse-onderwijzer Frederiks is driftig en kan je aan je haren de bank uitsleuren. Meester Ockels, niet sterk van gezondheid, is zachtmoedig en begeleidt het 'zingen' op zijn viool.

Merkwaardig: in het officiële gemeentelijke adresboek van 1939 staan de volgende Openbare Lagere Scholen vermeld:

  • School voor U.L.O           hoofd B. Scharp
  • School II                          hoofd G. Prop
  • School III                         hoofd H. Groothuis
  • School Klein Dochteren  hoofd H. Walkotten
  • Openbare Bewaarschool hoofd Mej. T. Kamphuis
  • Lagere Nijverheidsschool hoofd Mej. M.E. Comerell

Welke van deze is de 'Oude School'?