Overslaan en naar de inhoud gaan

Oosterwal door Henk Holterman ca 1950

Afbeelding
Oosterwal door Henk Holterman ca 1950
Body
Oosterwal nu
Oosterwal in huidige toestand
In de Veldmaat bezit het HG een gevarieerde collectie schilderijen, waaronder dit schilderij van de hand van Henk Holterman.
 

Over de voorstelling:

De Oosterwal was een omgeving van eenvoudige of zelfs arme Lochemers; in de volksmond werd dit hoekje 'het stlle strand' genoemd.  In een van de huisjes links woonde een voorvader van de schilder. Boven die huisjes uit is nog net de watertoren van leerfabriek Naeff te zien. In het vooruitstekende pand op de hoek van de Molenstraat was ooit tijdelijk de Fransche school gevestigd; daar is nu de Primera te vinden.

Over de schilder:

Hendrik (Henk) Holterman (1911 – 1986) was tekenaar, aquarellist, etser, schilder, maar eigenlijk was hij kantoorboekhandelaar en bibliotheekhouder. Hij wiHenk Holtermanst deze bezigheden goed te combineren: van zijn vlotte pentekeningen en sepiatekeningen van Lochemse straten en kastelen maakte hij prentbriefkaarten die hij per setje verkocht. Ook maakte hij sprekende aquarels met Lochemse stadsgezichten. Rond 1950 ging Henk als modelmaker werken bij Stork in Hengelo, terwijl zijn vrouw de winkel en bibliotheek aan de Gudulastraat runde. In 1953 verhuisde het gezin naar Hengelo, waar Holterman zich ook verdienstelijk maakte als decorbouwer voor het revue-gezelschap van het Stork-personeel.

Zie voor meer informatie zie dit artikel in Land van Lochem.

reacties