Overslaan en naar de inhoud gaan

Molen van Reudink door Gradus ten Pas 1894

Afbeelding
Molen van Reudink door Gradus ten Pas 1894
Body

Over de voorstelling:

Meestal is de molen van Reudink afgebeeld vanaf de brug over de Berkel, rechts te zien, maar de schilder heeft hier een verrassend standpunt gekozen, namelijk vanaf Stijgoord, aan de overkant van de Berkel. Duidelijk is te zien hoe de stellingmolen op een verhoogde onderbouw is gezet voor betere windvang. Links en rechts van de molen zijn schoorstenen te zien. De meest linkse zal van leerfabriek Reerink of Naeff zijn en de andere misschien van lijmfabriek Hoefling.

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

reacties