Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerlooierij Swaters door Gradus ten Pas 1894

Afbeelding
Leerlooierij Swaters door Gradus ten Pas 1894
Body

Over de voorstelling:

In 1772 begon schoenmaker Swaters een eigen leerlooierij aan de Westerbleek. Tegen het eind van de 19e eeuw stond die leerlooierij er nog steeds en werd hij door Gradus ten Pas vastgelegd. Onder het bruggetje links zien we het water uit de stadsgracht de Nieuwe Beek instromen om uiteindelijk weer in de Berkel terecht te komen. Links achter zijn de hoge bomen van de Westerwal en -bleek te zien. De leerlooierij is later als werkplaats door schildersbedrijf van der Heijden gebruikt. En tegenwoordig is op deze plek de Kruidentuin 'de Bleike' te vinden.

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

 

reacties