Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerk Barchem vanaf de Kale Berg door Christiaan Hendrikus Hein 1860

Afbeelding
Kerk Barchem vanaf de Kale Berg door Christiaan Hendrikus Hein 1860
Body

Over de voorstelling:

In 1860 wordt op de vijfsprong aan de voet van de Kale berg de eerste steen gelegd voor een eigen kerk voor de buurtschappen Barchem, Bosheurne en Zwiep. Rond de kerk, de pastorie en de al spoedig in gebruik genomen school ontstaat een nieuw dorp Barchem, in plaats van de oorspronkelijke buurtschap van losse boerderijen ten westen van de Lochemse berg.

Het is een feestelijke gebeurtenis met veel geschenken. De schilders Hein uit Kampen stellen twee schilderijen ter beschikking om te verloten. Eén daarvan hangt nog steeds in de consistoriekamer van de kerk en geeft de nog bijna alleenstaande kerk weer, gezien vanaf de Kale berg. Het zal van de hand van de landschapsschilder Christiaan Hendrikus zijn, aangezien diens jongere broer Hendrik Jan zich meer met stillevens bezig hield.

 
Over de schilder.
Christianus Hendricus Hein (1815-1879) werd in Bellingwolde geboren, waar zijn vader dominee was, maar had een duidelijke band met Lochem en omgeving, waar tal van familieleden Hein woonden, zoals de emeritus predikant uit Almen ds. C.A.W. Hein en diens dochter Geertruijd, getrouwd met Lochems burgemeester Thomasson.

Christiaan had geprobeerd de familietraditie te volgen en was begonnen aan een studie theologie, maar doofheid zou het hem onmogelijk maken om predikant te worden. Hij stapte over op de schone kunsten en werd schilder, tekenaar, etser en lithograaf. Hij schilderde vooral landschappen maakt aquarellen van kastelen, waaronder drie Lochemse. Hij woonde lang in Kampen en overleed in Lochem.

Datering
Gebeurtenis
Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Straat

reacties