Overslaan en naar de inhoud gaan

Johann Franz Rive (1780-1861)

Afbeelding
Johann Franz Rive (1780-1861)
Body

Over de geportretteerde

Dr. Rive was van 1807 tot 1861 een geliefd en geëerd gemeente-arts in Lochem. Naar hem is een straat vernoemd in de Lochemse binnenstad.

Toen het Franse bewind in 1811 afkondigde dat ook Lochem een contingent soldaten zou moeten leveren wist Rive, als keuringsarts, heel wat kandidaten die dringender nodig waren op hun boerderij, ongesteld te verklaren.

Over de schilder

Johan Georg Schwartze (1814-1874), geboren en getogen in Amsterdam, was in zijn tijd een geliefd society-schilder en tekenaar. Op jeugdige leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar Philadelphia, maar in 1838 kwam hij terug naar Europa en werd opgeleid aan de Königlich Preußische Kunstakademie Düsseldorf. Omstreeks 1843 kwam Schwartze via Duitsland in Amsterdam terecht en vestigde hij zich daar als portretschilder. Hij is de vader van de later even vermaarde portretschilderes Thérèse Schwartze.

Bijzonderhedenfoto dr Rive

Het schilderij is op een gegeven moment door de familie Rive aan het Rijksmuseum in Amsterdam in bruikleen afgestaan. Later is het schilderij bij de gemeente Lochem terecht gekomen, waar het jarenlang in het oude raadhuis heeft gehangen. Het is meeverhuisd naar het nieuwe gemeentehuis aan de Hanzeweg, waar het nog steeds in een vergaderruimte hangt.

Het schilderij vertoont in opbouw en uitdrukking van dr. Rive opvallende gelijkenis met een foto van hem die zich in de collectie van het Historisch Genootschap bevindt. Deze foto van ongeveer 30 bij 40 cm. Is links van de rechterarm van dr. Rive gesigneerd met “1858 Wegner”. Het gaat om een heel vroeg fotografisch procédé volgens het Albumenprincipe.
De kans is groot, dat de foto als voorbeeld heeft gediend voor het te maken schilderij. Zeker omdat de fotograaf en de kunstschilder beiden destijds in Amsterdam woonden en zowel de foto als het schilderij in 1858 zijn gemaakt. 


 


 


 

 

 

 

reacties