Overslaan en naar de inhoud gaan

Folterblok of 'Romeinse stok'

Afbeelding
Folterblok of 'Romeinse stok'
Body

Een schandblok was een lage houten schandpaal waarin de veroordeelde slechts met de voeten werd vastgezet. Hij werd zo in een zittende of liggende houding gedwongen waardoor de voorbijgangers hem konden beschimpen, bespugen of eventueel over hem plassen of ontlasten.

Dit blok, dat zich al vanaf het allereerste begin in de collectie van het HG bevindt komt uit de kelder van de Blauwe Toren, die ooit als gevangenis diende. Daarom zal het eerder gediend hebben om te folteren en om bekentenissen af te dwingen dan om te straffen en te (laten) beschimpen. Wie 'voor het blok gezet' werd moest eieren voor z'n geld kiezen. En 'met de kloten voor het blok' was menigeen bereid om toch maar te bekennen. Eerder een 'folter'blok dus dan een 'schand'blok.

Volgens de bijbehorende informatie werd zo'n ding indertijd een 'Romeinse stok' genoemd.

 

 

Maatschappelijke activiteit

reacties

reacties

Volgens papieren bij de overdracht aan het HG zou het om een 'Romeinse stok' of folterblok gaan, afkomstig uit de Blauwe Toren.

In een van zijn boekjes meldt Herman Schuttevâer dat het 'voetblok waarin misdadigers werden ingesloten' omstreeks 1850 is verdwenen toen de Blauwe Toren zijn functie als gevangenis verloor.