Overslaan en naar de inhoud gaan

Dikke Boom door Gradus ten Pas

Afbeelding
Dikke Boom door Gradus ten Pas
Body

Over de voorstelling:

Kennelijk was de dikke boom op het landgoed Verwolde al in de negentiende eeuw een bezienswaardigheid. En terecht, zou je aan hoogte en dikte van de boom in verhouding tot de geschilderde mensen zeggen. Maar Gradus ten Pas was erkend heel slecht in de verhoudingen van zijn objecten en vooral van de in zijn schilderijen voorkomende personen.

Overigens schilderde Gradus ten Pas de dikke boom in meerdere versies, Ook de volgende versie met slechts één persoon onder de boom, is in particulier bezit.

Nog een dikke boom door ten Pas

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

reacties