Overslaan en naar de inhoud gaan

De markt in Lochem door Gradus ten Pas ca 1887

Afbeelding
De markt in Lochem door Gradus ten Pas ca 1887
Body

Over de voorstelling:

Op de Markt van 1887 vallen tenminste twee dingen op: de toren van de Gudula kerk heeft nog niet zijn hoge spits die nodig werd om het carillon beter te laten klinken; en 'midden' op de Markt staat nog het huis van de gezusters Visser, dat in 1897 is gesloopt. Op dit schilderij valt het niet erg op, maar het stadhuis is aan een grondige opknapbeurt toe.

Over de schilder:

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

 

 

reacties