Overslaan en naar de inhoud gaan

Blekerij Stijgoord door Gradus ten Pas 1895

Afbeelding
Blekerij Stijgoord door Gradus ten Pas 1895
Body

Over de voorstelling:

Sinds 1872 bestond wasserij en blekerij 'Stijgoord' aan de overkant van de Berkel aan de Goorseweg. Het woonhuis van de familie ten Hoopen, rechts op het schilderij, staat er nog steeds. De molen van Reudink, ook op deze voorstelling te zien, stond net aan de stadskant van de Berkel. Daartussendoor is ook de kerktoren van Lochem te zien. Op deze plek is in de dertiger jaren zwembad Stijgoord aangelegd en vindt inmiddels industrie-ontwikkeling plaats.

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

reacties