Overslaan en naar de inhoud gaan

Blekerij Hiestand aan de Noorderbleek door Gradus ten Pas 1894

Afbeelding
Blekerij Hiestand aan de Noorderbleek door Gradus ten Pas 1894
Body

Over de voorstelling:

De bleken werden daadwerkelijk gebruikt om was te bleken in de zon, zoals hier duidelijk te zien is. Achter de lage gebouwen is nog iets zichtbaar van een gashouder. De schoorsteen hoort bij de fabriek van Naeff. Van dit bedrijf is ook het kleine gebouwtje, dat iets rechts van het midden tussen twee gebouwen van blekerij Hiestand door te zien is.

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

reacties