Overslaan en naar de inhoud gaan

Het boek BARCHEM

Via deze website kunt u, ook als u het boek zelf niet wist te bemachtigen, kennisnemen van de inhoud het boek

BARCHEM, blik op de voormalige deelgemeente Laren – Zuid vanaf 1861.

In het voorwoord schreef burgemeester Sebastiaan van 't Erve:   Cover boek Barchem

Knap staaltje naoberschap

Barg-Heem, oftewel Barchem. Een kern binnen onze gemeente met zijn eigen geschiedenis.

Maar als ik aan Barchem denk komt vooral het woord naoberschap in mij op. Een hechte gemeenschap die elkaar helpt in voor- en tegenspoed. Waar vrijwilligerswerk hoog in het vaandel staat. De kerk uit 1861 op de vijfsprong vormt het kloppende hart van deze hechte samenleving. Het is niet voor niets dat voor velen Barchem een echt thuis is onder aan de (kale) berg.

Dit boek geeft een mooie inkijk in de Barchemse samenleving. De kerk, de pastorie, de school, de buurtschappen en de kern, ze komen allemaal aan bod. Een tocht langs oude boerderijen en woonhuizen geeft een schitterend beeld van het platteland van vroeger. Een groot aantal boerderijen zijn gelukkig nog bewaard gebleven en anno 2020 is er ook in het dorp nog veel historie te vinden. Het maakt Barchem uniek in zijn soort.

Een groot compliment voor de makers van dit boek en de vele vrijwilligers die hier verder bij betrokken zijn geweest. Het is mooi om te zien dat dit geschenk voor de inwoners van Barchem tot stand is gekomen dankzij de hulp van vele handen. Wederom een knap staaltje naoberschap!

Ik wens je veel kijk- en leesplezier.

Sebastiaan van ’t Erve
Burgemeester van Lochem

Omdat het boek als geheel een te groot bestand zou vormen zijn alle hoofdstukken hieronder apart als PDF te bekijken en te downloaden.