Nieuws

Open Monumentendag 2018

Veel leden van onze vereniging bezochten de monumenten die het afgelopen weekend hun deuren openden tijdens de Open Monumentendagen in Almen, Laren, Lochem en Zwiep. Bij elkaar werden de 19 monumenten bezocht.
In Almen was museum Staal een trekpleister. In Lochem waren talrijke monumenten te bezichtigen, waaronder de plaatselijke moskee.
Ook de boerderij Erve de Boekhorst en de sociëteit De Eendracht konden rekenen op veel bezoekers. Veel enthousiaste vrijwilligers en pandeigenaren maakten de monumentendagen mogelijk. Het uitgebreide programma en de bijzondere monumenten zorgden voor wederom een succesvolle editie van dit landelijke evenement. Erick Haarman zegt met trots terug te kijken naar een geweldige monumentendag het afgelopen weekend. Bij het bezoeken van een aantal monumenten kwam ik ook verschillende leden van het Historisch Genootschap tegen. We zijn veel dank aan alle vrijwilligers en de eigenaren verschuldigd, die de deuren van hun monument hebben opengezet voor het publiek. Het bleek dat de monumentendag in Lochem en omgeving niet alleen de lokale bevolking aantrok, maar tijdens diverse gesprekken bleek dat de bezoekers uit het hele land kwamen. De werkgroep Open Monumentendag heeft ook dit jaar weer een mooi programma afgeleverd.

Volgend jaar
In 2019 zijn de Open Monumentendagen op 7 en 8 september. Het thema is dan Plekken van Plezier. Ook dan verwachten we dat in Lochem weer veel monumenten hun deuren openen voor het publiek.Rondje om de kerk

Op zaterdag 2 juni organiseerde het Historisch Genootschap een stadswandeling met als titel “Rondje om de kerk”. Tevens was hierbij inbegrepen een museumbezoek, een lunch en een diapresentatie over de gebouwen in en rondom Lochem.
De stadswandeling stond onder deskundige leiding van architectuurhistoricus CeesJan Frank. Hij nam meer dan dertig belangstellenden mee naar de meest bijzondere en oudste gebouwen en bouwsporen rondom de Gudula Kerk. Cruciaal in de tijd was de grote stadsbrand van 1615. Interessant was de uitleg over het vakwerk dat terug te zien is in vele oude huizen. Het bijzondere metselwerk met de klesoren die specifiek te vinden zijn in het oude stadshuis en in
steunberen bij de Gudula Kerk, de gewelfkelders, de steegjes met de mooie naam ozendrop. Deze zijn meestal niet toegankelijk, maar voor deze gelegenheid speciaal open gesteld. Hierbij werden steeds weer de oude plattegronden van de stad Lochem gebruikt, zodat voor de aanwezigen inzichtelijk werd waar de veranderingen precies plaats hebben gevonden.
Na de lunch ging het Rondje om de kerk verder naar het Drukkerij Museum Graphica in de Molenstraat. Het toegangspad naar het museum was eveneens een Ozendrop. Martin Mutsaerts en Ingrid Arentsen vertelden van alles over de ambachtelijke drukkerij en het werken met loden en houten letters. Ook werden de verschillende machines en druktechnieken getoond. De stadswandeling werd afgesloten met een dankwoord aan de organisatoren en CeesJan Frank.Staring on the job

Voor een impressie van hun verrichtingen lees verderBeeldschoon Deventer

Het jaarlijkse gezamenlijke evenement van het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem en de Historische Vereniging “De Elf Marken” uit Gorssel vond dit jaar plaats op dinsdag 13 maart 2018. Het werd met veel interesse gevolgd door meer dan 100 belangstellenden in “Ons Huis” in Almen.

Historicus Henk van Baalen uit Deventer verzorgde op enthousiaste wijze de presentatie onder de titel ‘Beeldschoon Deventer’. Deventer stond centraal met zijn rijke geschiedenis van 1250 jaar.

Deventer wordt vaak gekarakteriseerd als stad van boek en koek, van handel en nijverheid en van onderwijs en cultuur. Maar één van de facetten van die cultuur is de verfraaiing van de stad door middel van gevelstenen, snijramen, beeldhouwwerk, uithangborden,  siersmeedwerk, muurreclames, reliëfs en vaak op artistieke wijze weergegeven namen
op panden. In 1998 verscheen zijn boek “Beeldend Deventer”, waarin al dat schoons beschreven werd met honderden foto’s.

De lezing begint in de Walstraat en het Bergkwartier. In volgorde worden de aanwezigen meegenomen door de straten, langs de panden en gevels en worden alle geheimen die Deventer kent onthult. Ook de grachtengordels en het oude plantsoen komen in beeld. Hier is de rijkdom zichtbaar die de stad rijk is. Diverse standbeelden, monumenten en sierlijke ornamenten worden in woorden en beeld weergegeven. Ook buiten het centrum is genoeg te zien. “Wat was het, ook voor mij, een verrassing om te ontdekken hoeveel bijzondere objecten in en om de diverse wijken rondom de binnenstad te bewonderen zijn” volgens van Baalen. Van de Oude Begraafplaats aan de Diepenveenseweg tot de Leonard Springerlaan. Er wordt de toehoorder een uitgebreide kijk gegeven in wat Deventer te bieden heeft. Ook komen de talrijke afgebeelde kunstwerken aan bod, die in Deventer te vinden zijn, zoals aan gevels van huizen of winkelpanden of op muren.

Thans blijkt dat er helaas veel fraais verdwenen, maar gelukkig ook bij gekomen is. Het werd tijd voor een nieuwe inventarisatie waarbij niet alleen de binnenstad, maar ook de  buitenwijken met soms verrassend veel ornamentiek in ruime zin, aandacht heeft gekregen in zijn pas verschenen boek “ Beeldschoon Deventer”. Het was echter een trieste constatering bij de speurtocht door zijn oude Hanzestad Deventer, dat er zoveel kunstwerken zijn vernield,  gestolen of door de tand destijds zijn aangetast. Natuurlijk is kunst niet voor de eeuwigheid, maar waakzaamheid is in de toekomst geboden waarbij het Kunstenlab volgens Henk van Baalen een prominente adviserende rol zou kunnen spelen. Zo zou de Deventer kunst in al haar uitingen nog eens 1250 jaar veilig gesteld kunnen worden. 

 

 

 

 

 

 

 Achtergrond

Omdat de Grote of Sint-Gudulakerk een belangrijk monument is in onze stad, is als achtergrond voor deze website een fragment gebruikt uit een Zutphens handschrift van het gudula officie


[naar boven]

naar boven

Voor het laatst bijgewerkt: 17-10-2018